Så meget må dit hus koste

Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til. Indlægget er derfor betalt - det samme gælder links.

Vi har næsten alle en drømmebolig i hovedet – altså et sted vi gerne ville bo, hvis økonomien ikke spillede en rolle. Det gør den dog for langt de fleste, så det er ikke altid drømmeboligen er opnåelig, det er jo også derfor, man kalder det for netop en drømmebolig.

Det kan være svært at vide hvor meget bolig man har råd til at købe, især hvis man er førstegangskøber og ikke er vant til de udgifter der følger med ved at have et hus. Når man ejer i stedet for at leje følger der ting som ejendomsskat, husforsikring, grundskyld, afløb og mange andre udgifter med, som man ellers er forskånet for.

Det er forskelligt hvordan bankerne ser på ens økonomi og dermed hvor meget de mener, at man har råd til at købe for. Der findes derfor heller ikke en helt fast regel form, hvor meget man kan låne, men der er dog nogle tommelfingerregler, man kan følge.

Den helt klassiske hedder, at man kan låne 3-3,5 gange ens årsindkomst plus den formue/opsparing, der måtte være, der så skal bruges som udbetaling. Tjener en familie eksempelvis i alt 800.000 kroner om året og har en opsparing på 300.000 kan de låne omkring 800.000 x 3,5 = 2.800.000 + opsparing på 300.000 – altså i alt 3.100.000.

Der er naturligvis mange variabler der spiller ind i denne metode, eksempelvis hvor meget gæld familien har og hvor store udgifter der ellers måtte være, men som tommelfingerregel er den god at gå ud fra.

Inden man investere i noget så vigtigt som bolig, kan det være en god ide at snakke med en økonomisk rådgiver, der uvildigt kan kigge på din økonomi og vurdere hvordan du er stillet. Du kan eksempelvis bruge gældskonsulent.dk – eller andre der tilbyder en lignende service.

Der er dog ingen garanti for at resultatet de kommer frem til, stemmer helt overens med hvad banken er villige til at låne, men det er et godt pejlemærke til at finde ud hvor man står.

Written By

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *