Belysning er ikke bare belysning. Det kan påvirke hjemmet i både positiv og negativ retning, og derfor er det vigtigt, at du tænker du om, når du opsætter belysning i boligen. For lidt belysning kan påvirke humøret og koncentrationsevnen. Forkert opsat belysning kan ligeledes give træthed, irriterede øjne og hovedpine.
Stik modsat kan korrekt belysning være med til at øge din produktivitet og gøre dit hjem mere behageligt og hyggeligt at være i — og det er med til at få rummets detaljer og små finesser til at være mere markante. Men hvordan opsætter man egentlig ordentligt lys?
Forskellige lamper giver forskelligt lys
Først er det nødvendigt at danne sig et overblik over, hvilke former for lys der findes. Det er, som pointeret ovenover, vigtigt, at du vælger rigtigt; den type belysning, der passer til rummet, rummets funktion samt den atmosfære, der ønskes i rummet.
Lampens design påvirker desuden, hvordan lyset udsendes af lampen. Har den eksempelvis skærme af glas, lyset skinner igennem, vil der blive ‘frigivet’ dobbelt så meget lys, som det er tilfældet ved en almindelig lampe med en lukket skærm. Vælg derfor ikke udelukkende din lyskilde ud fra designet. Mangler du inspiration? Du finder en masse forskellige lamper her.
De grundlæggende typer af lys
- Direkte og koncentreret lys. Denne belysning findes typisk i loftspots eller bordlamper, der har en smal skærm. Egner sig især som arbejdsbelysning, eller hvis du skal læse.
- Spredt og diffust lys. Typisk det, der er på loft- eller væglamper med glasskærme. Fungerer perfekt som rummets primære lyskilde.
- Nedadrettet lys. Hvis du vælger nedadrettet lys, vil det ofte være fra en standerlampe, væglampe eller en lampe, der har en lukket skærm. Egner sig især som hyggebelysning — eksempelvis på soveværelset.
- Opadrettet lys. Opadrettet lys kommer typisk fra pendler eller væglamper, og det fungerer primært som supplerende rum- eller effektbelysning.
Hvilken type belysning skal du vælge?
Tænk over, hvilken funktion belysningen skal have i det rum, den skal fungerer som lyskilde i. Der er forskellige behov, alt efter hvilket rum du vælger. Der kan samtidig være forskellige behov i ét enkelt rum. Har du stue og spisestue i samme rum, skal du have både rolig og dæmpet belysning, men også en lampe, der fungerer som den primære lyskilde til at lyse hele rummet op.