Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.
Traditionel opvarmning af hjemmet kan potentielt være yderst skadelig for miljøet. Selvfølgelig skal ens hjem være varmt og behageligt at være i, ikke blot for komforten, men for sundheden for alle beboere. Der er dog flere tiltag, som man kan tage, der vil gøre opvarmningen af dit hjem lidt mere skånsom overfor miljøet. Visse afbrændingsmaterialer er eksempelvis CO2-neutrale, mens flere små tips og tricks kan gøre det langt billigere og mere skånsomt at tænde for radiatoren derhjemme. Der er indtil flere forslag, som vil gøre opvarmning og temperering af dit hjem mere miljøvenlig.
Pas på dine vandbårne radiatorer
De fleste danske hjem bliver i dag varmet op af radiator, og de fleste af disse radiatorer er vandbårne. Det vil altså sige, at radiatoren bliver varmet op ved, at der kører vand rundt. Det er også muligt at få elektriske radiatorer, og disse er typisk lidt mere højteknologiske og har også nogle gange nogle yderst spændende anvendelsesmuligheder. Dog kan det være en dyr affære at få udskiftet sine vandbårne radiatorer med elektriske radiatorer, og derfor kan man lige så godt lære at passe på de radiatorer, som man har.
Da en gammeldags, vandbåren radiator fungerer ved, at dens termostat bestemmer varmen, er det vigtigt, at du holder øje med og passer på denne termostat. Der må ikke stå møbler og ting foran radiatoren, og du må ikke hænge tøj, tæpper og andet henover radiatoren. Dette gør det svært for termostaten at indstille varmen korrekt, da den ganske enkelt ikke kan måle, hvor koldt eller varmt lokalet er. Stil derfor møbler med god afstand til radiatoren, undlad at hænge våde handsker eller huer på den, og husk desuden, at flere radiatorer stillet på middel varme varmer bedre end én radiator for fuldt blus.
Udskift dit brændsel til fyr eller ovn
Har du fyr eller ovn, kan det også betale sig at skifte til træpiller, da disse er mere CO2-neutrale end andet brændsel. Når du brænder træpiller fra eksempelvis jyskbiobrandsel.dk, bidrager du ikke til CO2-udledning, da træpiller er lavet af sammenpresset savsmuld og træspåner. Køber du specifikt fra jyskbiobrandsel.dk, kan du også være forvisset om, at transporten ligeledes er så CO2-neutral som muligt, da denne forhandler indkøber træpiller fra lande, der ligger tæt på Danmark. Træpiller er desuden en del billigere end almindeligt anvendt brændsel til fyr og ovn, så du sparer også lidt penge med træpiller.
Den bedste løsning kan være en varmepumpe
Der findes to forskellige typer varmepumpe. Den første er en luft-til-vand-varmepumpe, som trækker varmeenergi fra luften uden for dit hjem ind i dine vandrør. Således giver en luft-til-vand-varmepumpe altså både varmt vand i hanerne, i gulvvarmen og i radiatorerne. Der findes også en luft-til-luft-varmepumpe, som omdanner varmeenergi fra luften udenfor til varm eller kold luft indenfor i dit hjem. Den bedste varmepumpe til dine behov afhænger altså derfor af, hvordan din bolig er formet i forhold til opvarmning og rør samt dine ønsker til opvarmning. Heldigvis har kinnan.dk samlet en del varmepumpe-tesvindere, så du kan få et godt overblik.